Vad betyder ADR?
ADR är ett europagemensamt regelverk för transport av farligt gods på landsväg. Den svenska versionen av regelverket heter ADR-S och ges ut av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Innan MSB bildades 1 januari 2009 gavs ADR-S ut av Räddningsverket. ADR är en förkortning för European Agreement Concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road.
Bakgrund
Farligt gods är ett samlingsbegrepp för ämnen och produkter, som har sådana farliga egenskaper att de kan skada människor, miljö, egendom och annat gods, om de inte hanteras rätt under en transport.
Begreppet transport innefattar förflyttning av godset med ett transportmedel samt lastning och lossning, förvaring och annan hantering som utgör ett led i förflyttningen.
Vem behöver ADR-utbildning?
Förare som transporterar farligt gods ska inneha förarintyg som är utfärdat av Räddningsverket eller MSB. Förare som transporterar farligt gods som så kallad värdeberäknad mängd omfattas inte av kravet på förarutbildning. Beroende på vilken behörighet en förare har behov av på sitt ADR-intyg måste föraren välja vilken utbildning han vill gå.
1.3 utbildning
Förutom krav på förarutbildning föreskriver ADR-S att all personal som är delaktig i transport av farligt gods ska ha utbildning för de uppgifter som de utför, så kallad 1.3 utbildning.
Läs mer
Grundutbildning - styckegods
Vid transport av farligt gods måste föraren genomgå en grundläggande utbildning, en grundkurs. Detta gäller oavsett fordonets totalvikt. Grundkursen behandlar villkoren och förutsättningarna för transport av farligt gods som styckegods, med undantag för explosiva ämnen och föremål samt radioaktiva ämnen.
Läs mer
Tank
Om du transporterar farligt gods i tank behöver du både grundutbildningen och denna specialutbildning. Detta gäller farligt gods i fasta tankar, MEMU:s eller avmonterbara tankar med en volym över 1000 liter, eller i batterifordon med en total volym över 1000 liter, eller farligt gods i tankcontainrar, UN-tankar eller MEG-containrar med en individuell volym över 3000 liter.
Läs mer
Specialutbildning
För att erhålla ADR-intyg med behörighet att transportera explosiva ämnen och/eller radioaktiva ämnen krävs dessutom specialutbildning.
Läs mer
Repetitionsutbildning
ADR-intyget gäller i fem år. Det går att förnya intyget när som helst inom den 12-månadersperiod som föregår intygets utgångsdatum. En påminnelse skickas ut sex månader innan intyget upphör att gälla.
Läs mer
Klassificering av farligt gods
Klassificeringssystemet är centralt i sammanhanget och ligger till grund för på vilket sätt en kemikalie kan transporteras. Farligt gods definieras i lagen och förordningen om transport av farligt gods, som kemikalier tillhörande någon av de nio klasserna (riskkategorier) enligt FN:s system.
Klassindelning
Klass 1 Explosiva ämnen och föremål
Klass 2 Gaser
Klass 3 Brandfarliga vätskor
Klass 4.1 Brandfarliga fasta ämnen
Klass 4.2 Självantändande ämnen
Klass 4.3 Ämnen som utvecklar brandfarlig gas vid kontakt med vatten
Klass 5.1 Oxiderande ämnen
Klass 5.2 Organiska peroxider
Klass 6.1 Giftiga ämnen
Klass
6.2 Smittförande ämnen
Klass 7 Radioaktiva ämnen
Klass 8 Frätande ämnen
Klass 9 Övriga farliga ämnen och föremål (miljöfarlighetskriterier ingår i klass 9)