Ny lag kräver yrkeskompetensbevis för förare av tung lastbil och buss.
Riksdagen fattade den 28 november 2007 beslut om en ny lag som innebär att alla som kör buss och tung lastbil i yrkestrafik måste ha ett yrkeskompetensbevis. Lagen bygger på ett direktiv som är antaget för EU. Bestämmelserna börjar gälla samtidigt i EU:s 27 medlemsländer samt i Norge, Island och Liechtenstein. Lagen innebär bland annat krav på grundläggande utbildning, som efter godkänt prov leder till yrkeskompetensbevis. Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. För att få ett nytt bevis krävs att föraren går en återkommande fortbildning.
Avsikten med de nya kraven på grundläggande utbildning och fortbildning är att förbättra trafiksäkerheten, öka förarnas säkerhet och minska miljöbelastningen från den tunga yrkestrafiken. Utbildningarna ger kompetens som leder till att föraryrket moderniseras och att yrkets status höjs. Kraven i den nya lagen tillämpas från den 10 september 2009 för förare av tung lastbil i yrkestrafik.
Vad skiljer det nya kravet på yrkeskompetens med det som finns idag?
Den tydligaste skillnaden är kravet på obligatorisk utbildning, både avseende grundutbildning och fortbildning. En annan skillnad är att du som förare ska ha ditt yrkeskompetensbevis med vid körning och kunna visa upp det vid en eventuell kontroll. Om beviset inte är med kan du dömas till böter.
Vad gäller dig som redan kör tung lastbil?
I den nya lagen finns en övergångsregel som kallas ”hävdvunna rättigheter”. Den innebär att du som förare med körkortsbehörigheterna C och CE inte behöver genomgå grundläggande utbildning och avlägga prov, om ditt körkort är utfärdat för första gången innan 10 september 2009. För att erhålla ett yrkeskompetensbevis ska du som omfattas av ”hävdvunna rättigheter” gå en fortbildning inom sju år efter det att lagen börjat gälla. Därefter ska du genomföra fortbildningen vart femte år.
Vad gäller dig som vill börja köra tung lastbil?
Du som inte har körkortsbehörigheterna C och CE innan 10 september 2009 måste skaffa grundläggande kompetens för att få ett yrkeskompetensbevis. Det sker genom en grundutbildning som avslutas med ett teoretiskt prov som ska vara godkänt. Grundutbildningen är 280 timmar och omfattar säkerhetsbestämmelser, avancerad träning i rationell körning, tillämpning av lagar och regler för yrkestrafiken, trafiksäkerhet, miljö, hälsa, service och transportlogistik. För dig som är 21 år och äldre finns det också möjlighet att gå en förkortad grundutbildning på 140 timmar.
Vad gäller dig som företagare i godstransportbranschen?
Företag som har yrkesförare anställda eller som anlitar yrkesförare har ansvar för att sätta sig in i vad den nya lagen innebär. Företagen bör informera sina anställda om vad de nya bestämmelserna innebär och se till att förarna går de fortbildningar som krävs. Ett företag som anlitar en förare som inte har rätt att utföra godstransporter eller persontransporter kan dömas till böter. För företag som kör internationella transporter, är det viktigt att notera att tidsperioden för ”hävdvunna rättigheter” kan variera mellan länderna. Det tillåtna tidsspannet är tre till sju år och olika länder kommer att ha olika långa giltighetstider för förare med hävdvunna rättigheter.